Mücevher Hakkında Herşey...

Lusso Style

Takı ve Mücevher üzerine… - Lusso Style | Mücevher Blogu | A Jewellery Blog

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Takı ve Mücevher üzerine…



Altın bileklik
  
         Kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan takının öyküsü insanlık tarihi kadar eskilere (yani günümüzden 30-40 bin yıl öncesine) dayanır.

           Takı ve mücevher üzerine söylenecek yazılacak çok şey var. Takının; dans, müzik ve beden süsleme gibi sanat ürünleriyle birlikte ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Tarihte ilk takılar hayvan dişlerinden ve deniz kabuklarından yapılırken, dünyada gerçek anlamda ilk kuyumculuk Mezopotamya ve Mısır’da ortaya çıkmış. Bu bölgeden de ticari ilişkiler, diplomatik armağanlar, istilalar ve göç yolu ile kuyumculuk teknikleri ve takı formları dünyanın dört bir yanına ulaşmış.

          Takılar farklı toplumlarda farklı amaçlara hitap etmiş; Doğum, sihir, ölüm, bağlılık, aşk… Takının serüvenini izlemek, toplumsal tarihi, dolayısıyla toplumun değişimini, gelişimini ve eğilimlerini de izlemek anlamına gelir. Aynı zamanda takılar, ait oldukları dönemin sanatını en sofistike biçimde yansıtırlar.


Belle Epoque

        Gelelim takı ile mücevher farkına... Takı  genel anlamda çeşitli malzemelerden yapılmış aksesuardır. Bu malzemeler, cam, deniz kabuğu, plastik, değerli ve değerli olmayan metaller ve taşlar olabillir. Mücevher (high end jewelery ya da fine jewelry olarak araştırılabilir) ise değerli madenler ve değerli taşların iyi bir tasarımda mükemmel el işçiliği ile birleşmesidir. Mükemmel el işçiliği lükstür ve değerli madenlerle birleşince ortaya çıkan ürün ise sanat eseridir. 

Mücevher tasarımı

         Mücevher, her şeyden önce onu taşıyanın toplumsal durumunu sergilemenin bir aracıdır. Mücevher, kadına bir şey katar, kişiliğini ortaya çıkartır yani taktığınız mücevherle “Benim zevkim budur!” yada “Ben farklıyım” diyebilirsiniz. 

Mücevher ve kadın

         İçinde bulunduğumuz iletişim çağı sayesinde, bilgiye ulaşmak ve herhangi bir konuda kendini geliştirmek artık hem çok kolay hem de ucuz. Buna dikkat etmeliyiz çünkü reklam kampanyaları sayesinde herhangi bir takı kolayca "mücevher" olarak adlandırılmaktadır. 
      Ancak satın alma yapıldığında “gerçek” mücevher, “takı” dan ayırt edilebilir !

Nasıl mı?

      Satın alma iyi bir sınavdır... Bir şeyi ilk aldığınızda herhangi bir şey alırsınız; ikincisi de çok farklı değildir. Üçüncüsünde daha dikkatli olursunuz. Bir zaman gelir ki her şeyi beğenmemeye başlarsınız. Daha farklı, daha özel bir şeye sahip olmak istersiniz. “Herhangi” şeyler sizi tatmin etmez. Göz, farklı olanı ayırt etmeye başlar ve zevk gelişir.

       Mücevher satın alma ile ilgili ipuçlarını sonraki yazılarımda sizlerle paylaşmaya çalışacağım.


Mücevher aşkı ile...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...